امروزه با پیشرفت جوامع بشری بیماری ها هم پیشرفت زیادی کرده اند و یکی از راه های نجات انسان از بیماری های مختلف شناخت کامل طبیعت و آشنایی با خواص گیاهان و میوه ها است.
از مهمترین میوه هایی که در قرآن از آنها نام برده شده است می توانیم به انجیر و زیتون اشاره کنیم که به تازگی یک گروه تحقیقات ژاپنی پی به خواص فوق العاده مصرف یک عدد انجیر و هفت عدد زیتون شده است.
پس از اینکه یکی از قرآن پژوهان مصری اعلام کرد که خداوند در قرآن به انجیر و زیتون قسم خورده است و نام انجیر یک بار و نام زیتون هفت بار در قرآن آمده است ، رییس این گروه مسلمان شد.
آشنایی با کلم بروکسل
کلم بروکسل شباهت زیادی به کلم معمولی داشته و تنها از لحاظ ابعادی کوچک تر است.
دلیل این مسئله آن است که هر دو کلم از یک خانواده هستند.
گل کلم و کلم بروکلی نیز از همین خانواده سبزیجات میباشند.
بیش از ۱۱۰ نوع کلم بروکسل وجود دارد که برخی بصورت طبیعی و برخی بصورت گلخانه ای پرورش داده میشود.
کلم بروکسل درواقع یک سبزى اروپایى است. بیش از ششصد و پنجاه سال از قدمت این سبزى در اروپا مى گذرد.
همانطور که از نام کلم بروکسل پیداست، برای قرنها در نزدیکی شهر بروکسل بلژیک کشت میشد.
کلم بروکسل بومی نواحی مدیترانه و اروپا بوده، ولی امروزه بهطور گسترده در آلمان و هلند کشت میشود.
نامهای دیگر آن کلم فندقی، کلم دکمهای و کلم غنچهای است.
تیپ ظاهرى آن درست مانند کلم پیچ اما خیلى کوچکتر از آن و به اندازه یک گردو است.
روى یک ساقه کلم بروکسل دهها کلم کوچک ظاهر مى شوند.
این کلمها هرقدر کوچکتر باشند خوش خوراکتر خواهند بود. کلم بروکسلهاى درشت تلخ و بى مزه هستند.
کلم بروکسل ظاهرى فانتزى دارد و امروزه مصرف آن در تهیه ى انواع سالاد، ترشى و غذا در ایران رواج یافته است.
خواص کلم بروکسل در طب سنتی
کلم بروکسل دارای طبع گرم و خشک است.
هر پیمانه کلم بروکسل حاوی ۳۸ کالری می باشد و هر پیمانه ۸۸ گرم است.
کلم دکمه اى از نظر خاصیت بسیار به کلم معمولى شبیه است؛
با این تفاوت که اسانس سولفوره که باعث تندى کلم مى شود
و درمان بیمارى هاى روده، از جمله از بین بردن کرم، به کار مى رود، در آن کم تر یافت مى شود.
براساس مطالعات آزمایشگاهی کمپفرول، این ماده غذایی میتواند از رشد سلولهای سرطانی کاسته،
موجب کاهش التهابات شده و به سلامت قلب کمک کند.
برای تقویت و رفع کمخونی سودمند است.
کلم دکمه اى حاوى مقدار زیادى کلسیم، گوگرد، ارسنیک و ید است و براى تقویت خون و رفع کم خونى نیز بسیار مفید است.
کلم بروکسل منبع خوبی از ویتامین K است. ویتامین K برای لختهکردن خون و توقف خونریزی ضروری است.
همچنین ویتامین K میتواند از بروز پوکی استخوان جلوگیری کند.
پوکی استخوان در اثر کاهش توده و استحکام استخوان بروز میکند
پخت زیاد این سبزی باعث از بین رفتن ویتامین C آن می شود و طعم کلم ها را تلخ می کند.
برای بخارپز کردن کافی است که آنها را به مدت ۲ تا ۳ دقیقه بخارپز کنید.
هم چنین با طعم ملایم، غشاهاى مخاطى معده و روده ها را پاکیزه مى کند.
برگ های سبز تیره بیرونی آنها از نظر میزان ویتامین C و بتاکاروتن غنی تر از برگ های کمرنگ تر داخلی است.
بنابراین کندن و دور ریختن آنها (که در مورد کاهو همیشه اتفاق می افتد) به معنای از دست دادن این مواد مغذی مهم است.
گفتنى است در انواع کلم املاح معدنى از جمله سولفات، نیترات دوپتاس، اکسیدهاى آهن و گوگرد وجود دارد.
کلم بروکسل منبع سرشاری از اسید فولیک.
مقوى قلب بوده براى مواردى چون رماتیسم و نقرس مفید است.
مزاج را لینت مى بخشد و زمانى که در آب پخته شود تاثیر آن در لینت بخش مزاج بیشتر مى شود.
قوه بینایى را افزایش داده، سردرد را تسکین مى دهد.
این گیاه چون داراى ارسنیک است، اشتها را زیاد مى کند،
نیرو و جوانى مى بخشد و زیبایى و طراوت چهره را باعث مى شود.
تا حدودى خوابآور است.
اگر به صورت تازه مصرف گردد مخصوصا زمانى که با سرکه به شکل سالاد درآید موجب رفع ورم طحال مى گردد.
ترکیبات فعال و فرار موجود در کلم بروکسل میتوانند بر غدهٔ تیروئید و عملکرد آن در بدن تأثیر بگذارند.
کلم بروکسل یکی از بهترین منابع گیاهی برای تأمین اسیدهای چرب امگا ۳ است.
نصف فنجان کلم بروکسل پختهشده محتوی ۱۳۵ میلیگرم آلفالینولنیکاسید است.
در صورتى که با آن سوپ یا آش درست کنید سینه را نرم نموده سرفه را برطرف مى سازد.
در کلم بروکسل مقدار زیادى ویتامین C وجود دارد به همین دلیل بدن را در مقابل ویتامینها مقاوم مى نماید.
کلم بروکسل به علت داشتن مواد گوگردى براى رفع خارش و شوره ى سر داروى بسیار خوبى است.
کلم بروکسل از کجا بخریم
این نوع کلم را می توانید از میوه فروشی های بزرگ و فروشگاه های اینرتنتی خریداری کنید.
کلم بروکسل برای لاغری
کلم بروکسل به خاطر وجود فیبر زیاد میتواند به کاهش وزن کمک چشمگیری کند.
فیبر موجب ترشح بیشتر هورمون لپتین میشود و میل شما به غذاخوردن را کاهش میدهد.
فیبر میتواند باعث کاهش غذای مصرفی، تمیز کردن روده، کاهش نفخ و گرفتگی عضلات ناشی از رژیمگرفتن شود.
کلم بروکسل برای سگ
سگها قطعا میتوانند کلم بروکسل بخورند، اما باید گاهی اوقات خورده شوند و در خوردن آن زیاده روی نکنند.
بیشتر سگ ها دارای رژیم غذایی هستند تا همه مواد مغذی به بدن سگ برسد
کلم بروکسل دارای فیبر رژیمی است و شامل، ویتامین K، ویتامین A و ویتامین C، و همچنین مواد معدنی مختلف مانند پتاسیم و منگنز بالا هستند.
نسبتا کم کالری و آنتی اکسیدان های مختلف دارد که می توانند التهاب و استرس اکسیداتیو را کاهش دهند،
پس کلم بروکسل برای سگ بسیار مفید است
وقتی سگ ها کلم بروکسل می خورند چه اتفاقی می افتد ؟
اگر سگ ها کلم بروکسل را در حد اعدال مصرف کنند هیچ عارضه ای نخواهد داشت ولی اگر بیش از حد مصرف شود، عوارض جانبی گوارشی وجود دارد.
اول از همه،شکم نفخ می کند ، به طوری که سگ باعث مشکلات جدی معده می شود، یعنی اسهال، و ناراحتی معده.
بهترین راه استفاده از کلم بروکسل برای سگ ها خوردن کم این کلم است مثلا فقط یک بار در هفته از این کلم بخورد نه بیشتر .
فقط در حدی که مواد مغذی و آنتی اکسیدانی را به بدن برساند همچنین بسیاری از سبزیجات دیگر وجود دارد
که باید در رژیم غذایی حیوان خانگی بطور متناوب استفاده کنید
کلم بروکسل غنی از مواد مغذی ارزشمند است منبع عالی از ویتامین C و ویتامین K هستند.
همچنین شامل فولات، منگنز، ویتامین B6، فیبر غذایی، کولین، مس، ویتامین B1، پتاسیم، فسفر و اسیدهای چرب امگا ۳ هستند.
پس در رژیم غذایی سگ از این کلم قرار دهید تا ویتامین به بدن سگ برسد
کلم بروکسل در بارداری
مقدار بالای فولیک اسید موجود در کلم بروکسل آن را به مادهای مهم برای زنان باردار تبدیل کرده است.
فولیک اسید در پیشگیری از بروز نقص لولهٔ عصبی در نوزادان بسیار مهم است.
این پدیده هر سال هزاران نوزاد را تحتتأثیر قرار میدهد.
ویتامینهای گروه B برای رشد نوزاد و جنین بسیار ضروری هستند.
کلم بروکسل در چه فصلی است
کاشت این گیاه در فصل پاییز است.
اگر کلم بروکسل را در طول فصلهای گرم پرورش میدهید به آبیاری گیاه باید بسیار توجه کنید.
در فصل زمستان این گیاه برداشت می شود.
طرز شستن کلم بروکسل
پاکسازی
این مرحله همان مرحله تمیزکردن سبزی هاست. به این ترتیب که قسمت هایی
که گل به آنها چسبیده و قسمت های غیرقابل استفاده جدا می شوند.
گل زدایی
در این مرحله سبزی ها را در آب غوطه ور می کنیم تا گل و لای آن گرفته شود.
انگل زدایی
برای این کار، به ازای هر لیتر آب سه قطره مایع ظرفشویی اضافه می کنیم
و سبزی ها را در آن ریخته و بعد از سه تا پنج دقیقه آبکشی می کنیم.
ضدعفونی
آخرین مرحله شست و شوی سبزی ها همین مرحله است. در آخرین قدم، به ازای هر پنج لیتر آب،
نصف قاشق چای خوری پودر «پرکلرین» داخل آب بریزید.
سبزی ها را به مدت سه تا پنج دقیقه در آن غوطه ور کرده و بعد به دقت آبکشی کنید.
با انجام این مراحل می توانید با خیال راحت سبزی ها را میل کنید و از بیماری های ناشی از آن در امان باشید.
نحوه مصرف کلم بروکسل
جوانه ها با بخارپز کردن، جوشاندن، سرخ کردن، برشته شدن و کباب کردن آن ها پخته می شوند.
جوانه بروکسل هنگام پخت و پز می تواند به عنوان یک جایگزین استفاده شود.
آنها را می توان سرخ کرد، یا داخل سوپ ریخت.
خرد شده کلم بروکسل را می توان در جوشانده و یا در سالادها یا سیب زمینی های سرخ شده ریخت.
جوانه های بو داده و نمکی یکی از میان وعده های مورد علاقه در سراسر اروپا است.
جوانه های بلانیده شده به همراه سایر سبزیجات مانند قارچ، لوبیای سبز و هویج مخلوط می شوند.
جوانه به عنوان افزودنی مورد علاقه داخل ماهی تابه پخت خوراک مرغ استفاده می شود.
آنها را نازک خرد کرده و به صورت خام با سبزیجات سالاد مخلوط کنید.
خواص کلم بروکسل برای سرطان
براساس برخی مطالعات مقادیر بالای آنتیاکسیدانهای موجود در کلم بروکسل میتواند از شما در برابر انواع مختلفی از سرطانها محافظت کند. چندین دلیل برای این ویژگی کلم بروکسل وجود دارد.
بر اساس مطالعهای که در سال ۲۰۰۸ صورت گرفت کلم بروکسل میتواند از بدن در برابر کارسینوژنها یا عوامل ایجادکنندهٔ سرطان محافظت کرده و همچنین تأثیر آسیبهای اکسیداتیو بر سلولها را کاهش بدهد.
براساس مطالعهٔ کوچک دیگری، مصرف کلم بروکسل میتواند سطح آنزیمهای مسئول سمزدایی بدن را ۱۵ تا ۳۰ درصد افزایش دهد. باتوجه به این ویژگیها محققان نتیجه گرفتند که احتمالاً کلمه بروکسل میتواند خطر بروز سرطان کلون یا سرطان رودهٔ بزرگ را کاهش بدهد، اما برای تأیید قطعی این موضوع به مطالعات بیشتری نیاز است.
علاوهبراین آنتیاکسیدانهای موجود در کلم بروکسل میتوانند تأثیر مخرب رادیکال های آزاد را خنثی کنند. رادیکالهای آزاد ترکیباتی هستند که درنتیجهٔ استرس اکسیداتیو تولید شده و موجب بروز بیماریهای مزمنی مانند سرطان میشوند.
قراردادن کلم بروکسل در یک رژیم غذایی متوازن و داشتن سبک زندگی سالم میتواند خطر بروز سرطانها را کاهش بدهد. اما هنوز برای پیبردن به میزان این تأثیر به مطالعات بیشتری نیاز است.
مضرات کلم بوکسل
بهتر است افرادی که از داروهای لختهکنندهٔ خون مانند وارفارین استفاده میکنند، همزمان از کلم بروکسل استفاده نکنند.
زیرا ممکن است با افزایش ویتامین K در بدن، خون بیشازحد لخته بشود.
یکی از نکاتی که نباید بیش از حد به آن حساسیت نشان داد، گواترزا بودن اعضای خانواده کلم است.
کلم میتواند در مرحلهای از جذب و متابولیسم ید تداخل ایجاد کند،
اما نمیتوان گفت هر فردی که کلم میخورد دچار گواتر میشود.